Folkpartiet liberalerna/Folkpartiet

Folkpartiet liberalerna (Fp)
Jag började med att besöka Folkpartiets hemsida folkpartiet.se. Då upptäckte jag att de har gjort en speciell sida för oss som gör skolarbeten. Antagligen för att de vill fokusera på skolan och "Framtiden börjar i klassrummet" och allt det där. Om de verkligen är så fokuserade på skolan, så borde de ju veta vad som behövs för att lyckas i skolan, så om jag använder mig av deras speciella skol-sida, så borde jag ju lyckas, eller hur? Länk till deras Skolarbete-sida finns här: LÄNK

Folkpartiet liberalerna grundades 1934, dock fanns det liberala partier i Sverige innan det. Folkpartiet bildades när flera partier slogs ihop, den tidigaste föregångaren var "Frisinnade landsföreningen" som bildades redan 1902.
Folkpartiet arbetar för att alla människor ska vara fria, få lära sig saker i livet utifrån deras egen vilja och egna kunskaper. Alla människor ska om nödvändigt få nya chanser i livet.
Folkpartiet vill att andra länder också ska få demokrati, mänskliga rättigheter och att det ska bli jämställt mellan kvinnor och män, även i Sverige. Folkpartiet vill tala för de människor i samhället som inte har den frihet de förtjänar.
Folkpartiets första mål är att Alliansen ska få bilda regering igen. Folkpartiets nuvarande ledare är Jan Björklund.

Det låter ju som att de har några fina idéer än så länge, vad gör dem om Alliansen inte blir omvald?
Här är fem viktiga frågor som Folkpartiet själva valt ut:

- Det är viktigt att alla människor får ett eget arbete som de kan tjäna pengar på. Utbildade personer ska kunna använda sin utbildning för att få jobb med lön. Man ska vinna på att våga förändra livet.
Sverige ska fortsätta vara ett rikt land, fler måste börja arbeta. Människor som har ett arbete, får lön och kan betala sina räkningar får bra självkänsla. Det är viktigt. Fler unga måste få arbeten, de ska kunna arbeta som lärlingar, lagarna om arbeten ska ändras. Alla ska vara med i A-kassan (Arbetslöshets-kassa, som man får pengar av när man slutar arbeta), även unga.
Våra svenska kronor ska bytas ut mot euron.

- Elever i skolan ska få en bra utbildning av duktiga lärare. Det är för mycket mobbning och skolk, för lite trygghet i skolan, det måste det bli ändring på. Människor måste tycka att lärarnas arbete är viktigt. Om föräldrarna vill att deras barn ska få betyg redan från första klass ska det få det, från årskurs 6 och uppåt ska alla elever få betyg.

- Förnybar energi och kärnkraft ska rädda miljön, den globala uppvärmningen måste stoppas. När kärnkraftverk blir gamla och inte längre kan användas ska nya byggas och användas. När vi får elektricitet från kärnkraftverk undviker vi koldioxidutsläppen. Förnybara energikällor som vind och vatten ska användas mer.

- Äldre människor ska få bestämma över sina egna liv, gifta äldre människor ska få bo på samma äldreboende även om bara en behöver vård. Fler äldreboenden ska byggas.

-LSS, Lagen om stöd och service till funktionshindrade togs fram av Folkpartiet. Lagen betyder mycket för människorna den är avsedd för, lagen ska skyddas. Vården till människor med psykiska sjukdomar måste bli bättre, psykiatrin som vårdar dessa människor ska få mer pengar.

Folkpartiet vill uppenbarligen fokusera på skolan och äldreboenden, och även att alla ska få arbete, precis som de andra partierna. Att Folkpartiet bryr sig om folket är ju positivt. Sen har de även planer för miljön, de vill använda mer kärnkraft, som jag har uppfattat det är inte kärnkraft särskilt bra heller, jämför med metoder vi använder idag. Jag var ju självklart tvungen att kolla upp det här, jag hittade den här sidan: LÄNK, där det tydligt står att kärnkraft är miljövänlig, så länge inga olyckor uppstår. Jag läste på några olika sidor och de flesta säger att kärnkraft är någorlunda miljövänlig, så jag får väl tro på det.

Källor:
www.folkpartiet.se
www.e.kth.se

Kommentarer
Postat av: Anonym

du borde ha lite större text tycker jag

2010-09-10 @ 13:27:09
URL: http://milano.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0