Kristdemokraterna

Då har turen kommit till Kristdemokraterna! (KD) Det första man lägger märke till på KD's hemsida är designen. Svart bakgrund, text som ser ut som om det vore skrivet med krita, det ser väldigt avslappnat, näst intill oseriöst, ut. Och vilket annat Politiskt parti har en länk till partiledarens Spotify på hemsidan?! Eller hans/hennes bilderbok bildblogg? (Partiledaren heter Göran Hägglund förresten.) Inget parti jag har läst om än!
Dags att bli lite seriös igen...Kristdemokraternas motto är "Ett mänskligare Sverige" Nästan alla av oss har nog sett reklamen på TV med alla vilda djur - några lejon, några zebror, några människor...det är nog så de menar att Sverige inte ska se ut.

Kristdemokraterna grundades 1964 under namnet Kristen Demokratisk Samling. (Källa dn.se)
Så här tycker Kristdemokraterna:
De här fyra åren sedan valet 2006 har Kritdemokraterna åstadkommit många saker, saker som de är stolta över.
Mer personlig frihet inom skola, vård och omsorg, kortare vårdköer, lägre skatter och större ekonomiskt utrymme för all som har lön, alla pensionärer och företagare. Äldre har fått bättre omsorg och familjer har mer kontroll över sin vardag. Trots den ekonomiska krisen (Där kom den igen) har Sverige aldrig varit friskare och haft så här mycket kontroll!
Men det här kan man inte vara nöjd med, bara för att de flesta har det bättre nu betyder inte det att alla har det. Bara för att Kristdemokraterna står för frihet i vardagen, står de inte för Djungelns lag, då de större starkare har mer rättigheter än små och svaga. Inte heller politiker ska få styra folks vardag. Kristdemokraterna ser orättvisorna och vill hjälpa de som saknar arbete, de långtidssjuka , människor på flykt ska få leva säkert. Egoism och hänsynslöshet måste bekämpas! Ett mänskligare Sverige!

Man kan ju tycka att det är en mäktig text, att de har fina tankar. Nu tänkte jag variera mig lite, för de andra partierna har jag utgått från deras "Vår politik"-sida (Som tydligen alla hemsidor har) men Kristdemokraterna hade en speciell sida. De har 13 steg som de vill utföra efter valet 2010. (Frågan är om de tänker satsa lika hårt på att utföra punkterna även om Alliansen inte blir omvald.)
13 steg är mycket, så nu blir det mycket sammanfattning framöver!

1. För att Sverige ska fungera måste svenska familjer fungera, det ska vara lättare för dem att planera sin vardag. I hela Sverige ska det finnas rätt till vårdnadsbidrag, och familjerna ska ha rätt till stöd för att klara vardagen. Barn ska få vara med sina föräldrar, en bra, trygg uppväxt ökar chansen till ett bra liv.

2. Äldre människor ska bemötas med respekt. De ska ha större valfrihet och flera boendeformer, förutom mat och medicin kan de få viktiga saker som pratstunder eller promenader. Pensionärer ska inte behöva betala lika mycket i skatt. Äldre människor som fortfarande arbetar ska få välja när de vill börja ta det lugnare på jobbet, eller om de vill fortsätta arbeta en längre tid.

3. Det ska inte förekomma köer inom sjukvården. Trots att Kristdemokraterna har halverat väntetiden är de inte nöjda. Det måste vara största möjliga säkerhet och kvalité inom vården. Dn som behöver vård ska själv få välja var och av vem de ska få vård av, och veta att vården betalas gemensamt.

4. Alla ska känna sig behövda i samhället. Att sänka arbetslösheten är inte bara för att förbättra ekonomin, man ska känna att ens förmågor behövs och blir uppskattade. De som inte kan arbeta ska få försörjning.

5. Nya företag ger bättre ekonomi och arbetstillfällen, därför vill Kristdemokraterna att fler startat egna företag. De har sänkt skatter och förenklat regler.

6. Folk ska känna sig trygga i Kristdemokraternas mänskligare Sverige. Folket ska gripa in när något håller på att gå fel, folk i samhället ska bli bättre på att själva gripa in och förebygga brott. Alla brott ska få samma påföljder oavsett vilken bakgrund man har. Ungdomar som håller på att göra fel val i livet ska tidigt fångas upp.

7. Skolan ska handla om kunskap, målen ska vara tydliga och undervisningen ska passa alla elever. Alla är olika men lika mycket värda, skolan ska tidigt kunna upptäcka om en elev behöver särskilt stöd. Skolan ska ha lokaler man trivs i, bra mat och lärare som man kan prata med. Skolan ska också kämpa mot mobbning.

8. Utan en bra ekonomi känner man sig inte lika trygg med mer pengar. Skatterna ska inte höjas då mindre pengar leder till mindre trygghet. För pensionärer ska skatternas sänkas.

9. Kristdemokraterna är emot all främlingsfientlighet. Sverige blir ett bättre land då människor med olika bakgrunder möts. Alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter i Sverige, de som kommer hit ska direkt få börja arbeta.

10. Alla människor är med i olika gemenskaper, förutom familjen finns det körer, idrottslag och pensionärsföreningar. I ett mänskligare Sverige ska alla ta ansvar gemensamt, ideella krafter är mycket viktigt för att landet ska utvecklas. För att fler människor ska kunna ingå i gemenskaper ska bland annat donationer till ideella organisationer skattebefrias.

11. Kultur är nödvändigt för ett mänskligare Sverige. Det är även samtal om vad som rätt och fel, för att samtalen ska fungera behövs ett sammanhang och kultur. Kulturlivet i Sverige ska blomstra.

12. Sverige ska alltid ge generöst med pengar för att förhindra fattigdom i världen, men det handlar om mer än pengar. När Kristdemokraterna och Sverige formar sin politik i världen ska det vara för fattiga och förtryckta. EU ska bli fredsskapande inte bara i Europa utan i hela världen.

13. För framtiden måste all klimatpåverkan minskas, ekonomin ska utvecklas i samband med att miljön förbättras. Det ska vara svårt och dyrt att förorena miljön, men enkelt att resa, tillverka och transportera miljövänligt.

Där har vi Kristdemokraternas 13 punkter. Man märker att de vill att alla människor, både de som kommer från Sverige och de som kommer utifrån, alltid ska känna sig trygga. Familjer och gemenskaper ska hålla ihop, alla ska ha en bra ekonomi, fattigdomen ska bekämpas. Alla dessa idéer som aldrig kommer att bli helt utförda.
Ingen av punkterna tilltalar mig särskilt mycket, det är bara bra idéer helt enkelt.

Källor:
www.kristdemokraterna.se
dn.se


Kommentarer
Postat av: Vendela

mycket välgjort och skrivet med bra språk, men ändå så att man förstår.

2010-09-13 @ 09:20:13
URL: http://vendelasval.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0