Vänsterpartiet

Då tar vi det sista partiet, det sjunde av de sju jag går igenom, de sju partier som sitter i riksdagen. Dags för       Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet (V) grundades 1917 och hette då Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti. Partiet har förändrats sen dess, men målet är fortfarande att alla människor ska ha ett bra liv i samhället. Partiledaren heter Lars Ohly

Vänsterpartiet kallar sig för Sveriges enda feministiska och socialistiska parti. De vill att män och kvinnor ska ha lika mycket makt i Sverige. De har fyra punkter som verkar vara deras viktigaste.

1. Alla ska få en bra utbildning, barn och vuxna. Det ska vara lätt att komma in på gymnasium och högskola och studiemedlen (Försörjning) ska höjas. Det ska bli fler och bättre jobb. För att anställda ska kunna påverka jobben är fackföreningar viktiga på arbetsplatsen. För att arbetsgivaren inte ska kunna göra som han/hon vill ska det finnas kollektivavtal på arbetsplatsen, det är regler om t.ex löner och uppsägningstider.

2. Många kvinnor har lägre lön än männen och mer arbete hemma, somliga arbetar bara deltid och tjänar därför inte lika mycket. Alla ska ha rätt att få arbeta heltid på ett fast jobb.
Arbetsdagar ska kortas till sex timmar från åtta timmar, lönerna ska inte förändras.
Barn ska få gå på förskola hela dagen även om föräldrarna är arbetslösa, det ska också finnas förskolor på kvällarna och helgerna.
Både män och kvinnor ska dela på föräldraledigheten. Vänsterpartiet vill att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män i Sverige.

3. Alla människor ska få vara privata, samhället får inte kontrollera dem. Vänsterpartiet vill göra sig av med FRA-lagen som ger polisen rätt att avlyssna vem som helst på Internet. En annan lag som de vill få bort är Ipred-lagen som ger musik- och filmbolag rätt att ta reda på hur Internet används av vissa personer. Istället för att musik- och filmdelare på Internet ska bli jagade ska man kunna hyra film och musik på bibliotek.
På arbetsplatser ska arbetare få vara privata, istället har arbetsgivare allt mer makt.

4. Rika länder förorenar mest, fattiga länder tar mest skada. Deras miljö måste räddas, men det går inte utan hjälp. För att minska utsläpp ska det bli billigt att åka tåg.
Energi ska inte komma från olja, kol, kärnkraft och naturgas, istället ska mer förnybar energi användas, sol, vind, och vatten! Djur och natur måste skyddas!

Nu känner jag att jag är klar med information om de sju partierna vi har i riksdagen just nu. Vänsterpartiets fyra punkter här ovanför påminde mig om Miljöpartiets, de är alla fyra viktiga frågor. Men jag tror inte att jag ger mitt stöd till Vänsterpartiet istället för Miljöpartiet. Vänsterpartiet har bra idéer helt enkelt, men jag kan egentligen inte säga mer än så...

Källa: www.vansterpartiet.se

Kommentarer
Postat av: jemal

bra skrivet

2010-09-14 @ 09:40:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0